Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Routedokter is topdokter Provincie Antwerpen serveert ruim 10.000 kilometer recreatief routeplezier

Per fiets, te voet of met een camper. Een kant-en-klare themaroute of een zelf uitgestippelde lus. Met een smartphone of een kaart in je hand. Langs bewegwijzerde of virtuele knooppunten …

Het recreatieve routeaanbod in de provincie Antwerpen is gevarieerd, inclusief én uitgebreid. Samen intussen ruim 10.000 kilometer.

Bovendien prima bewegwijzerd, met dank aan de Routedokter.

De voorbije decennia zorgden het fietsknooppuntennetwerk, de themafietsroutes en twaalf wandelnetwerken in de provincie Antwerpen voor veel sportieve ontspanning en blije gezichten.

De afgelopen jaren kwamen daar nog vier icoonfietsroutes, twee toegankelijke autoroutes, een camperroute, rolvriendelijke wandelroutes en een virtueel wandelnetwerk in de Zuidrand en Antwerpen bij. Goed voor meer dan 10.000 kilometer routeplezier.

 

Uitstekend rapport

Het onderhoud en de bewegwijzering betekenen een flinke uitdaging.

140 fietsvrijwilligers fungeren als ‘ogen’ op het terrein. Toerisme Provincie Antwerpen dispatcht de meldingen via Routedokter.be. Een ploeg van Natuurwerk, een sociale en duurzame onderneming, voert de herstellingen uit.

In 2023 liepen 1378 meldingen binnen, 247 minder dan in 2022. Ze betroffen voornamelijk bewegwijzering en omleidingen.

Toerisme Provincie Antwerpen bestempelde 862 meldingen - vooral i.v.m. signalisatie - als dringend. De onderhoudsploeg loste daarvan 96,5% binnen de vooropgestelde deadline van vijf werkdagen op.

Met heel wat spontane complimentjes als gevolg. “Tof dat de herstelling zo snel is gebeurd.” “Bedankt voor de vlotte opvolging.” Of “Alweer topservice!”

Themaroutes scoren

Naast het fietsknooppuntennetwerk blijven ook de themaroutes populair.

De Trappistenroute is naast een klassieker in de Kempen ook een hit bij de Vlamingen: de lezers van VAB-Magazine verkozen de route vorig jaar tot mooiste fietsroute van Vlaanderen. De Landlopersroute bleek de voorbije zomer de populairste Vlaamse themaroute op Fietsknooppunt.be.

Ook de drie vernieuwde themaroutes in Scheldeland - Baksteenroute, Scheldekastelenroute en Van Sluis naar Sluis route - namen een vliegende start, met in totaal 13.455 downloads in 2023.

Kwaliteit en vernieuwing

Voortdurende kwaliteitsverbetering vormt de kern van het routebeheer.

Zo is het fietsknooppuntennetwerk nooit af. De aanleg van nieuwe fietspaden en -bruggen biedt kansen om het netwerk verder te optimaliseren. In samenwerking met gemeenten en vrijwilligers inventariseert Toerisme Provincie Antwerpen mogelijke verbeteringen (presentatie in 2026).

Een tweede prioriteit is digitalisering. Gedeputeerde voor toerisme Colson: “In 2024 breidt het virtuele wandelnetwerk uit naar de driehoek Geel-Westerlo-Grobbendonk. We richten onze blik ook al richting 2030. Internationale studenten ‘Space and service design’ van de Thomas More Hogeschool onderzoeken momenteel de wandelbeleving in onze provincie. Met extra focus op duurzaamheid en digitalisering. Deze denkoefening resulteert ongetwijfeld in creatieve ideeën voor het wandeltoerisme van morgen.”

PRAKTISCHE INFO

Recreatieve routes provincie Antwerpen in cijfers:

3024 km fietsknooppuntennetwerk (hele provincie)

1159 km thematische fietsroutes

370 km icoonfietsroutes

4543 km bewegwijzerde wandelnetwerken (58% provincie)

520 km virtueel wandelnetwerk

50 km rolvriendelijke wandelroutes

487 km auto- en camperroutes

520 km ruiternetwerk (bevoegdheid Sport Vlaanderen).

Deel dit artikel